Sinds de updates van de browsers Google Chrome en Mozzila Firefox deze week, zullen websites zonder SSL certificaat “gestraft” worden. Al langere tijd wordt bij websites met een SSL certificaat het welbekende groene slotje voor de URL in de browser geplaatst. Wat duidelijk aangeeft dat deze websites extra beveiligd zijn. Zoals u in ons eerdere artikel kon lezen, wordt met een SSL certificaat de verbinding tussen bezoeker en website versleutelt zodat het onderscheppen van uitgewisselde data zo goed mogelijk wordt tegengegaan.

Aangezien deze beveiliging positief is voor zowel de bezoekers als de websites, is de trend ontstaan om het gehele internet te voorzien van SSL. Autive is hier groot voorstander van, een veiliger internet is immers voor iedereen beter. Wel vinden wij het jammer dat je voor een website nu bijna verplicht wordt een SSL certificaat aan te schaffen, terwijl het internet juist een open manier van communicatie moet blijven zonder teveel verplichtingen.

Waarom zou u als website eigenaar moeten overwegen om direct een SSL certificaat aan te schaffen? Naast de pré die Google en andere zoekmachines hebben voor uw beveiligde website, wilt u ook voorkomen dat een bezoeker denkt dat uw website onveilig is en daarom naar een concurrent vertrekt. Dit risico is een stuk groter geworden na de laatste (en toekomstige) updates van Firefox en Chrome. Vanaf deze week geven beide browsers bij websites zonder SSL certificaat een waarschuwing bij webpagina’s waar de bezoeker zijn gegevens dient in te voeren. Het verschil kunt u hieronder zien.

Maar hier stopt het niet, met toekomstige updates willen beide browsers een duidelijke melding opnemen waaruit blijkt dat uw website geen SSL certificaat heeft. De negatieve invloed op uw bezoekers neemt hierdoor toe. Hieronder is te zien hoe Chrome in de toekomst een website URL laat zien zonder SSL certificaat.

Heeft u nu geen SSL certificaat, dan betekent dit niet per definitie dat uw website momenteel onveilig is. Dit is ook een bezwaar dat Autive en vele andere developers hebben, een SSL certificaat is een extra laag beveiliging voor uw website. De wettelijke verplichting voor webshops om een SSL certificaat te hebben staan wij volledig achter, in deze situaties worden immers persoonsgegevens uitgewisseld tussen bezoeker en website. Maar voor websites waar geen gevoelige persoonsgegevens worden uitgewisseld, is een SSL certificaat een zware beveiligingsmaatregel. Echter door deze nieuwe ontwikkelingen raden wij u wel aan om in alle gevallen uw website te voorzien van een SSL certificaat.

Speciaal voor de klanten die bij Autive hosting afnemen hebben we een leuke actie, in de maanden februari en maart (2017) voorzien wij uw website gratis van een SSL certificaat. De installatie van het certificaat en het controleren en eventueel aanpassen van de content op uw website nemen wij voor ons rekening. U betaald alleen voor de jaarlijkse kosten van het SSL certificaat (€ 50,00 excl. btw per jaar). Indien u gebruik wenst te maken van deze actie dan kunt u dit via onderstaand formulier kenbaar maken.
Nog geen klant van Autive? Ook nieuwe klanten kunnen bij afname van een hostingpakket gebruik maken van deze aanbieding.